RANDEVU AL

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Gebelik Takibi Nedir?

Gebelik Takibi Nedir?

Gebelik takibi gebeliğin oluşmasından itibaren doğuma kadar geçen süre zarfında anne adayının ve bebeğin sağlık durumunu değerlendirmek ve bebeğin gelişimi hakkında bilgi edinebilmek amacı ile yapılan düzenli muayenelerdir. Ayrıca gebelik sürecinde karşılaşılabilecek bazı komplikasyonların önceden tespit edilmesi ve gerekli müdahalenin yapılması gibi olası risklere karşı önlem niteliğindedir.

Planlı gebeliklerde gebelik takibi içerisinde yapılan muayenelere, planlama aşamasında başlanması daha sağlıklı olacaktır. Sağlıklı gebelik süreci için anne adayının süreci etkileyebilecek ya da başka bir sağlık sorununun olması halinde gerekli tedavinin uygulanması, gebelik için vücudun ihtiyacı olan vitamin desteğinin sağlanması ve gebelik hakkında çiftlerin merak ettiği soruların cevaplanması şeklinde sağlıklı bir gebelik için süreç başlatılır. Ayrıca gebeliğin oluşmasından sonra yapılan muayenelerde, anne adayının ve gebeliğin gelişim çizelgesi takip edilerek, bebek hakkında detaylı bilgi sağlanır.

Gebelik takibi nasıl yapılır?

Planlı bir gebelik söz konusu ise çiftlerin gebelikten önce doktora başvurarak, sağlıklı bir gebelik süreci için engelleyici bir problemin olup olmadığını, risk faktörlerini ve özellikle daha önceden başarısızlıkla sonuçlanan gebelik hikayesi varsa mutlaka uzman bir doktora başvurarak gerekli araştırmanın ve planlanmanın yapılması açısından önem kazanmaktadır. Bunun yanı sıra adet gecikmesi ile yapılan gebelik testi sonuçlarının pozitif çıkması halinde gerekli muayene için doktora başvurulması gerekir.

Gebelik kontrollerinin gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ve bazı durumlarda sıklığı değişmektedir. İlk aylarda yapılan muayenelerde gebeliğin saptanması için gebelik kesesi ve bebeğin kalp atımları incelenmektedir. Gebeliğin 5- 6. haftasında yapılan incelemelerde bebeğin kalp atışı izlenirken, 9. Haftadan sonra yapılan muayenelerde nedeni bilinmeyen düşük riski saptanabilmektedir. 11-12. Haftalarda kontrole çağırılan anne adayına ikili test yapılarak bebeğin sağlık durumları incelenir.

Eğer test sonucunda herhangi bir problem yoksa gebelik takibi aylık olarak yapılır. 22-24. haftaları arasında perinatoloji uzmanları tarafında detaylı ultrasonografi ile muayene yapılır. Gebeliğin bu haftasında bebeğin tüm sistemleri ayrıntılı bir şekilde görüntülenebilirken, birçok hastalık anne karnında teşhis edilmektedir. Bu nedenle gebelik takibindeki en önemli kontrollerden birisidir.

Gebeliğin son dönemlerine doğru özellikle 32. haftadan sonra muayene sıklığı arttırılır. Bebeğin sağlık durumu, doğum şekli ve herhangi bir problemin olup olmadığı değerlendirilir. On beş gün ara ile yapılan bu kontroller 36. haftadan doğuma kadar haftalık olarak takip edilir. Bebeğin doğum kanalına yerleşimi izlenerek, doğum şekli belirlendikten sonra kontrollere son verilir.

Ultrason muayeneleri hangi sıklıkla yapılır?

Gebelik takibinin içerisinde genel olarak yapılan ultrason kontrolleri bebeğin gelişim evresinin değerlendirilmesi amacı ile yapılmaktadır. Gebeliğin oluşmasında itibaren her hafta gelişim göstermesi ile birlikte gebeliğin farklı aylarında farklı değerlendirmeler yapılmaktadır. Hamileliğin ilk aylarında yapılan muayenelerde henüz bebek oluşum evresinde olduğu için yalnızca kalp atımı ve kese büyüklüğü izlenir. Gebeliğin 5. ayında yapılan incelemelerde ise bebeğin kilosu, plasentanın durumu ve organların yapısı gibi daha ayrıntılı bilgi edinebilmektedir. Bu rutin kontrollerin dışında bazı aylarda farklı değerlendirmeler de yapılmaktadır.

Gebelik takiplerinde yaygın olarak kullanılan ultrasonografi gebelik süreci ile ilgili bilgi verirken, birçok sorununun tespitinde yardımcı olmaktadır. Yapılan ultrason muayenelerin yaklaşık olarak %30-35’inde bebeğe ait anomaliler saptanabilmektedir. Ancak gerekli durumlarda daha detaylı bilgi alabilmek için başka yöntemlere başvurulmaktadır. Bunun haricinde ultrason sıklığı gebelik durumuna ve karşılaşılabilecek risk faktörlerine göre değişebilmektedir. Fakat genel olarak yapılan ultrason muayeneleri haftalara göre aşağıdaki durumların değerlendirmesi amacı ile uygulanmaktadır:

İlk 3 ay yapılan ultrason muayeneleri

Gebelik haftasının belirlenmesi, embriyo sayısı, bebeğin canlılığını ve dış gebelik tanısını koyabilmek amacı ile uygulanmaktadır.

11-14. gebelik haftasında yapılan ultrason muayeneleri

Bebeğin ense kalınlığı ölçümü, deri saydamlığı, burun kemiği ve gelişim bozukluğu gibi bebekte var olan anomalilerin saptanması için uygulanmaktadır.

20-22. gebelik haftasında yapılan ultrason muayeneleri

Bebekte var olan anormalliklerin saptanması, plasentanın yani bebeğin eşinin konumu araştırmak ve rahim ağzı boyunun ölçülmesi amacı ile uygulanmaktadır.

32. gebelik haftasında yapılan ultrason muayeneleri

Gebeliğin gelişim takipleri ile beraber doğumla alakalı oluşabilecek sorunların tespiti için uygulanmaktadır.

Yorumlar

Bir yorum yazınız