RANDEVU AL

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Hamilelikte Adet Görülür mü?

Hamilelikte Adet Görülür mü?

Bazı kadınlar hamile kaldıktan sonra, bir veya birkaç defa adet gördüklerini ifade ederler. Ancak gebeliğin oluşmasından sonra menstruasyon (adet kanaması) görülmez. Hamileliğin elde edilmesinden sonra hCG hormonu salınımı başlar ve vücudun doğurganlık sistemi kapsamında gerçekleşen adet kanamaları, hormonlar tarafından durdurulur. Fakat bazı nedenlere bağlı olarak kanama durumu meydana gelebilir. Genellikle döllenen embriyonun rahme yerleşme sırasında ortaya çıkan kanama implantasyon kanaması olarak ifade edilirken, embriyonun rahim içine yerleşmesi sırasında rahim içinde yer alan doku ve damarlara yaptığı baskıdan dolayı ortaya çıkmaktadır.

Adet dönemlerine yakın günlerde yaşanması nedeni ile çoğu anne adayı menstruasyonla karıştırabilir. Bunun dışında hamilelik sürecinde meydana gelen kanama durumu düşük riskini açığa çıkarmaktadır. Bu nedenle gebelik döneminde yaşanan herhangi bir kanama durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekir. Ayrıca embriyonun rahim içine yerleşmesi sonucunda ortaya çıkan implantasyon kanaması, halk arasında üstüne görme, üstüne adet görme olarak bilinir.

Hamilelikte üstüne adet görme nedir?

Gebeliğin oluşmasından sonra menstruasyon dışında yaşanan kanama durumunu halk arasında üstüne adet görme ya da üstüne görme şeklinde ifade edilmektedir. Kadınların son adet gününden sonra oluşan gebelik, bir sonraki adet dönemi denk gelen kanama neden ile menstruasyonla karıştırılmaktadır. Ancak bu kanama gebeliğin oluşum göstergesi olarak, embriyonun rahim içine yerleşmeye çalışması sonucunda bölgede bulunan damarlara yapmış olduğu küçük bir etkidir.

Ayrıca üstüne adet görme, adet kanamasının yapısal özelliklerinden çok farklıdır. Üstüne görme normal adet kanamasından çok daha az miktarda ve lekelenme tarzında görülmektedir. Ayrıca rengi de değişkenlik gösterir. Üstüne görme döllenen embriyonun anne adayını rahmine yerleşmesi sırasında ortalama 10 gün sonra gerçekleşmektedir.

Hamilelikte kanama nedenleri nelerdir?

İmplantasyon (embriyonun yerleşme kanaması)

Döllenmiş yumurtanın rahim içi ortamına yerleşme ve adaptasyon sürecinde kanama meydana gelebilmektedir. Kanama, adet gününden birkaç gün ya da bir hafta öncesinde görülür. Kanama adet kanamalarından farklı olmak üzere; açık kahverengi, pembe ya da kırmızı lekelenme şeklindedir. Bu kanama bazen birkaç gün sürerken adet kanamaları ile karıştırılabilir.

Doğum kontrol yönteminden sonra elde edilen gebelik

Doğum kontrol haplarına başlamasının ardından ilk aylarda adet düzensizliği görülebilmektedir. Kısa bir süre önce doğum kontrol haplarını bırakan ve hamilelik elde eden kadınlarda geçici bir kanama durumu yaşanabilir. Doğum kontrol haplarının içeriğindeki hormonlar sayesinde gebelik için gerekli şartların oluşumu engellemektedir. Bu nedenle hapların kullanımına bağlı olarak hormonal sistemin etkilenmesi sonucu düzensiz tepkiler ortaya çıkabilir. Ayrıca hormonların adaptasyon evresinde yaşanan bu kanamaların normal adet kanamalarından ayırt edilmesi oldukça zordur.

Dış gebelik

Dış gebeliğin en net belirtilerinden birisi, anormal vajinal kanamalardır. Dış gebelik nedeni ile ortaya çıkan kanama, normal adet kanaması ile benzer özellik sergilemektedir. Bunun dışında karın ağrısı, baş dönmesi, rektal basınç ve eklem ağrısı şikayetleri eşlik etmektedir. Fakat erken dönemlerde ilk belirtisi kanamadır.

Düşük

Gebeliklerin yaklaşık %20’si düşükle sonuçlanmaktadır. Hamileliğin elde edilmesinden sonra lekelenme tarzında kanama ile riskin ilk belirtisi ortaya çıkar. Ancak hamilelikte görülen her kanama, sağlıklı gebelik süreci için ciddi bir sorun teşkil etmemektedir. Ancak risk faktörleri doğrultusunda endişeye neden olur. Düşük riski, genellikle hafif lekelenme tarzında başlayıp, aşırı kanama şeklinde devam etmektedir. Bu nedenle her ihtimale karşı gebelik sürecinde yaşanan kanama durumunda mutlaka doktorunuza başvurmanız önerilmektedir.

Yorumlar

Bir yorum yazınız