Osteoporoz Nedir?

Her üç saniyede bir herhangi bir kırık osteoporoz nedeniyle ortaya çıkar. Yani, bu iki cümleyi bitirdiğinizde, dünyada yaklaşık üç osteoporotik kırık oluşmuş olacak demektir. Osteoporoz, kemik dokusunun bozulması ve düşük kemik kütlesi nedeniyle oluşan bir hastalıktır ve bir kırık riskini önemli ölçüde artırır.
Osteoporoz, en sık rastlanan metabolik kemik hastalığıdır ve fiziksel, psikososyal ve ekonomik sonuçlarla yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Çatlamaya neden olmadan önce hiçbir belirti göstermediği için göz ardı edilebilir. Kırıklar kırık bir kemikten çok daha tehlikelidir ve genel sağlık için de çok tehlikelidir. Osteoporoz nedeniyle kırıkları olan yaşlı kadınların yüzde altmışı kırıktan bir yıl sonra ölür. Osteoporoz için risk faktörlerinin çoğu genetiktir, ancak iyi beslenme ve erken yaşta egzersiz yaparak osteoporoz önlenebilir.
Hem kadınlar hem de erkekler osteoporoz riski altındadır, ancak kadınların vücut yapısı daha küçük olduğundan menopozda hormon kaybı nedeniyle hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Diğer riskler şunları içerir;
Yaş
Osteopeni ya da osteoporoz aile öyküsü
Adet döngüsünün olmaması
Menopoz
Anorexia Nervosa (yeme bozukluğu)
Hipertiroidi
Çölyak Hastalığı
Alkol tüketimi
Aktif olmayan yaşam tarzı
Yüksek kafein tüketimi
Göründüğünün aksine, kemikler bir kaya gibi sağlam değildir. Gözenekli, sürekli değişen dokulardır. Her gün, kemik dokusu parçalanır ve kemik hücreleriniz tarafından desteklenir. Çocukluk ve ergenlik döneminde büyüdüğünüzde, kemik hücreleriniz parçalandıklarından daha fazla kemik oluşturur. Kemikte büyük bir bileşen Kalsiyum olduğundan, bu süre zarfında vücudunuzda yeterli Kalsiyum bulunması önemlidir, böylece hayat boyunca güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olabilirsiniz.
Beslenme ve egzersizin neredeyse her şey için önemli olduğu bilinir. Osteoporoz bunun için bir istisna değildir. D vitamini ve kalsiyum kemik sağlığı için gereklidir. D vitamini Kalsiyumun emilmesi için gerekliyken, Kalsiyumun kendisi kemiklerin yapımı için kullanılır.
Yorumlar