Rahim Kanserinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Rahim kanseri net bir bulgu vermeden ilerleyebilen sinsi bir hastalıktır. Bu nedenle bazı belirtilerin ortaya çıkması kanserin ileri evrelerde olduğunun göstergesidir. Anormal vajinal kanamalar ile ortaya çıkan ağrı durumu rahim kanserinin en net belirtisidir. Bu doğrultuda başvuran hastalara gerekli teşhis için test ve tetkikler uygulanır. Bu sayede kanserin teşhisi ile tedavisi uygulanacak tedavi şeklini belirlenmektedir.
Rahim kanseri tedavisinde en sık kullanılan yöntem cerrahi müdahaledir. Amaç rahimde yer alan kanserli dokunun tahrip edilmesi ve alınmasıdır. Ancak bahsedildiği üzere tedavi şeklini belirleyen en önemli faktör, kanserin evresidir. Metastaz durumunda cerrahi müdahalenin yanında kombine ilaç tedavileri de uygulanmaktadır. Rahim kanseri tedavisinin tedavi seçenekleri ve uygulama prensipleri aşağıdaki gibi olmaktadır:
Rahim kanserinde uygulanan tedavi yöntemleri:
Cerrahi müdahale ( ameliyat )
En çok tercih edilen tedavi metodudur. Erken evrelerde teşhis edilmesi ile histerektomi yani rahim ve rahim ağzının tamamen çıkartılması için cerrahi müdahale uygulanır. Ayrıca yumurtalar, tüpler ve bölgede yer alan lenf nodlarının da çıkartılması, komşu dokulardan incelenmek üzere örnek alınması gerekir. Özellikle kanserin tedavisi açısından yapılan ilk cerrahi müdahale, tedavinin en önemli aşaması olarak kabul edilir. Fakat kanserin evresine göre yayılma durumunda, cerrahi tedaviye ek olarak diğer tedavi yöntemlerine başvurulur.
Radyoterapi tedavisi
Cerrahi müdahaleye rağmen kanserin tekrarlama riski artış gösteriyor ise, ameliyattan sonra radyasyon tedavisi uygulanabilir. Böylece kanser hücrelerinin oluşması ve yayılması baskılanmış olur.
Hormon tedavisi
Rahim kanseri herhangi bir belirti göstermeden, son evreye kadar ilerleyebilen oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Bu nedenle kadınların düzenli olarak jinekolojik muayenelerini yaptırmaları erken teşhis sayesinde tedavi imkânı sağlamaktadır. Teşhisten sonra yapılan ilk müdahale rahmin alınmasıdır. Böylelikle kanserin oluşum göstereceği bölge ekarte edilmiş olur. Ancak kanserin ilerlemesi ile vücudun diğer bölgelerine yayılmış olması, cerrahi müdahalenin yetersiz kalacağı durumlar yaratmaktadır. Bu nedenle ameliyattan sonra vücudun diğer bölgelerine yayılmış olan kanserin büyümesini engellemek amacı ile yüksek dozda progesteron hormonu tedavisi uygulanır.
Kemoterapi tedavisi
Cerrahi müdahalenin yetersiz kaldığı durumlarda ihtiyaç duyulan ek tedavi metotları hastalığın ciddi boyutta ilerlediğinin göstergesidir. Ameliyattan sonra kanser hücrelerinin devamlılığında, kanseri yok etmek için kemoterapi yani ilaç tedavisi uygulanır. Kanser hücrelerini yok etmek amacı ile kullanılan bu ilaçlar, kombinasyon halinde uygulanmaktadır. Ayrıca kanserin ilerlemesine bağlı olarak diğer organlara sıçramış olması halinde, kan yolu ile bu bölgelerdeki kanser hücrelerini etkileyebilecek kemoterapi uygulanır.
Kanser tedavisi sonrası takip
Kanserin teşhisi ve tedavisinden sonraki en önemli aşama tedavi sonrası takiptir. Tedaviden sonraki ilk üç yıl içerisinde 3-6 ayda bir kontroller yapılır. Kanserin tekrarlama olasılığı yapılan bu takip döneminde yaklaşık %75 hastada teşhis edilmektedir. Takip amacı ile yapılan muayeneler; pelvik ve gelişim göstermiş lenf bezleri açısından kontrol edilmesidir. Ayrıca hastada var olan semptomlar ve şikâyetler sorgulanır ve incelenir. PAP smear testi ile vajinanın üst bölgesinde oluşabilecek kanser hücrelerinin gözlemlenmesi açısından büyük önem kazanmaktadır. İhtiyaç halinde uygulanması avantaj sağlayacaktır.
Takip döneminde yapılan muayenelerde kanserin tekrarlama durumu tespit edilmiş ise tomografi, ultrasonografi, CA125, biyopsi ve kan sayımı gibi detaylı testlere başvurulur. Ancak yapılan araştırmalara göre kansere ait herhangi bir şikâyeti bulunmayan hastaların takiplerinde genel kan sayımı ve görüntüleme testlerine ihtiyaç duyulmadığı belirtilmiştir.
Rahim kanserinin evrelerine göre başarı çizelgesi
Diğer kanser türlerinde olduğu gibi rahim kanserinin de erken teşhisi hayat kurtarmaktadır. Bu doğrultuda kanserin evrelerine göre başarı oranı aşağıdaki gibi olmaktadır:
- Evre I: % 81- % 91
- Evre II: % 71- % 79
- Evre III: % 30- % 60
- Evre IV: % 15- % 17
Yukarıdaki oranlar rahim kanseri teşhis ve tedavisinden sonraki ortalama başarı çizelgesidir. Ancak her hastanın ve hastalığın durumu istatiksel verilere göre değerlendirilemediği için en doğru bilgiyi uzman bir doktora başvurarak öğrenilmesinde fayda vardır.
Yorumlar