RANDEVU AL

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Rahim Ağzı Kanserinin Erken Teşhisi İçin Kadınlar Neler Yapabilirler?

Rahim Ağzı Kanserinin Erken Teşhisi İçin Kadınlar Neler Yapabilirler?

rahim-kanseri-belirtileri

Yapılan araştırmalara göre dünya üzerinde her 2 dakikada bir kadın ölümüne yol açan meme kanserinden sonra ikinci sırada yer alan rahim ağzı kanseri, tüm kadınlar için en tehlikeli hastalıklar arasında kabul edilmektedir. Bu nedenle rahim ağzı kanserinin erken dönemlerde teşhis edilmesi ile hayat kurtardığı gerçeğinin kabul edilmesi ile, kadınların bu tehlike karşısındaki önlem niteliğindeki davranışı; düzenli olarak jinekolojik muayene ve PAP smear testidir. Ayrıca rahim ağzı kanserinin belirtilerinin bilinmesi ve takip edilmesi ile erken teşhis başarı şansını büyük oranda arttırmaktadır.

Ancak dünya genelinde kadınların bu konuda yeteri kadar bilince sahip olmaması nedeni ile genellikle kanserin ileri evrelerinde saptanması ile olumsuz sonuçlar izlenmektedir. Kısacası bu ölümcül risk faktöründen korunmak için düzenli bir şekilde jinekolojik taramaların yapılması ve cinsel hayatın aktifleşmesi ile her kadının PAP smear testini yaptırması gerekir. PAP smear testinin her yıl,yapılması önerilmektedir.

Ayrıca HIV enfeksiyon taşıyıcısı, kemoterapi ve steroid kullanımdan dolayı bağışıklık sisteminin direncini kaybetmiş hastaların ise, PAP smear testini ve kontrollerini her yıl yaptırmasının yanı sıra, HPV ve DNA testlerini de yaptırması önlem açısından büyük bir adımdır. Rahim ağzı kanserinin öncül nedenleri arasında HPV virüsü yer almaktadır. Ancak HPV virüsünün 100’den fazla çeşidi bulunmaktadır.

Daha net PAP smear testi sonuçları için neler yapılması gerekir?

  • Randevu saatlerinin adet dönemleri dışında olması, rahim ağzının daha net görülmesini sağlamaktadır.
  • PAP smear testi öncesi vajinal duşun kesinlikle yapılmaması gerekir.
  • Tampon kullanılmaması
  • Cinsel ilişkide bulunulmaması
  • Vajinal temizlik için köpük, jel ve krem gibi herhangi bir vajinal ilaç kullanılmaması gerekir.

Rahim ağzı kanseri en sık hangi yaşlarda görülür?

Serviks (rahim ağzı) kanseri genellikle 40-50 yaş aralığındaki kadınlarda görülmektedir. Ancak bu yaşlardan daha erken ya da daha geç yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün görülme sıklığının artmasına bağlı olarak, günümüzde rahim ağzı kanserinin erken yaşlarda görülme ihtimali de artmaktadır.

Serviks (rahim ağzı) kanserinin erken dönemlerdeki belirtileri nelerdir?

Rahim ağzı kanserinin tehlike düzeyini arttıran en önemli neden erken dönemlerde herhangi bir belirti göstermeden sinsice ilerleyebilmesidir. Ancak rutin olarak yapılan PAP smear testi ve kolposkop aracılığı ile rahim ağzı kanseri erken dönemlerde teşhis edilmektedir. Bunun dışında kanserin biraz ilerlemiş olması ile beraber ortaya çıkan belirtiler aşağıdaki gibi olmaktadır:

  • Cinsel ilişki sonrasında lekelenme tarzında kanama
  • Kötü kokulu, et suyu renginde akıntı
  • Genital kaşıntı ve yanma
  • Adet dönemleri dışındaki ara günlerde kanama, rahim ağzı kanserinin en net bulgusudur.

Rahim ağzı kanserinin risk grubunu kimler oluşturur?

  • Çok sık cinsel partner değişikliği, çok eşlilik
  • Genital hijyenin yapılmaması
  • Erken yaşta cinsel hayatın aktif olması
  • Sigara kullanmak
  • Cinsel yolla bulaşan hastalığı olan kadınlarda, rahim ağzı kanserinin görülme riski artmaktadır.

Yorumlar

Bir yorum yazınız